DOŽIVETJA V BLIŽINI

Blegoš

Blegoš (1562 mnv) predstavlja drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja. Gre za plešastega očaka Poljanske doline, na katerega se je moč povzpeti v slabih dveh urah. Tik pod vrhom lahko svoje lačne trebuščke okrepčate v Koči na Blegošu.

Skrivnosti Rupnikove linije

Rupnikova linija je ime dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Sestavljajo jo bunkerji in razne utrdbe, katere so bile zgrajene kot obramba pred italijanskimi napadi med obema vojnama. Na voljo imate več tematskih poti z možnostjo ogleda slemenskih utrdb na Hrastovem griču in Golem vrhu.

Smučarski center Cerkno

Smučarski center Cerkno je z 18 km urejenih prog že sedmo leto razglašeno za »Naj smučišče v Sloveniji«. Na smučišču najdemo pobočja za izkušene smučarje, proge za sproščeno smuko in poligon za začetnike. Velja tudi za družini prijazno smučišče.

Bazen pr' Topličarju v Kopačnici

Bazen pr’ Topličarju velja za priljubljeno naravno kopališče. Geotermalna voda, ki priteče iz 460 metrov globoke vrtine, ima stalno temperaturo 23,4 stopinje, zato je namakanje v bazenu primerno v vseh letnih časih.

Partizanska bolnica Franja

Partizanska bolnica je ime dobila po dr. Franji Bojc Bidovec. Predstavlja spomenik človečnosti, tovarištva in solidarnosti iz druge svetovne vojne. Veljala je za eno izmed najbolj opremljenih skrivnih partizanskih bolnic. Danes lahko v njej vidimo 14 lesenih barak in več pomožnih objektov.

Davški slapovi

Davške slapove sestavljajo trije manjši slapovi (zgornji, srednji in spodnji slap) potoka Davča. Največji in hkrati najlepši med njimi je srednji slap, ki pada v dveh pramenih kar 6 metrov globoko v tolmun ozke in globoke struge.

Terme Cerkno

Terme Cerkno so edine slovenske terme v zavetju Julijskih Alp. Sestavljajo jih notranji termalni bazen, masažna ležišča, gejzirji, whirlpool, otroški bazen, savne (finska, turška in infrardeča) in solna soba.

Dvorec Visoko

Tavčarjev dvorec je ime dobil po slovenskem pisatelji in politiku Ivanu Tavčarju. V njem si je možno ogledati razstavo ‘Visoška domačija pripoveduje’, spomenik in grobnico pisatelja Ivana Tavčarja. Zraven dvorca se nahaja tudi njegov kip, kateri velja za priljubljeno fotografsko točko.

Družinsko-adrenalinski park Stari vrh

Družinsko-adrenalinski park je namenjen zabavi za vso družino. Sestavljajo ga tri proge različnih težavnosti in ena plezalna stena. V sklopu parka je urejen prostor za piknike in uživanje v naravi, za vse ljubitelje pohodništva pa je urejena kratka sprehajalna pot.

Škofjeloški grad in Loški muzej

Prvotni grad so zgradili freisinški škofje v začetku 13. stoletja. Leta 1511 se je grad v potresu skoraj popolnoma porušil, vendar ga je dal škof Filip obnoviti. Danes se v gradu nahaja Loški muzej, ki predstavlja zgodovinsko, arheološko, umetnostno, kulturno, prirodoslovno in etnološko zbirko ozemelj nekdanjega loškega gospostva.

Rudnik živega srebra

Rudnik živega srebra sestavljajo Antonijev rov, topilnica Hg in Klavže. Antonijev rov je bil izkopan leta 1500 in velja za najstarejši ohranjen vhod v rudnik. Danes pa se po Antonijevem rovu lahko podamo v največji rudnik živega srebra na svetu.